Mød beboerne i seniorfællesskabet, Sommerfugleparken, i Silkeborg
Menu

Menu

Ring Mail Til salg

Book fremvisning eller bliv kontaktet

Book fremvisning

Få mere viden om vores flotte projekter og bliv klogere på mulighederne, når I bygger med Levehuse.

Seniorboliger i Sommerfugleparken

3 forskellige planløsninger

Standerhejsning

Marts 2024

I hjertet af Sommerfugleparken samledes beboerne en eftermiddag i marts for at indvie den nye 10 meter høje flagstang. Mens vinden bredte Dannebrog flot ud på himlen, var der hygge og læ i det ene drivhus. Her mødtes beboerne til en ’lille en’ og en snak om dagligdagen i Sommerfugleparken.

Med indvielsen af den nye flagstang kan runde fødselsdage og andre mærkedage nu markeres synligt. I Danmark har vi endnu ikke en officiel lov, der foreskriver brugen af Dannebrog. I stedet er der mange traditionelle regler og nogle få cirkulærer, der styrer dets korrekte brug. Bl.a.:

  • Traditionelt hejses flaget ved solopgang og nedhales ved solnedgang i en langsom og værdig bevægelse.
  • Flagning efter mørkets frembrud anses for at være uhensigtsmæssigt.
  • Desuden skal flaget aldrig røre jorden, da det betragtes som respektløst over for symbolet.

Der er både indkøbt vimpel og flag til Sommerfugleparkens flagstang, og det er ønsket, at de vil blive brugt ved alle mulige festlige flag-lejligheder. Beboerforeningen har foreslået, at der laves en oversigt over fødselsdage/mærkedage mm så seniorerne kan fejre hinanden.

Hjertestarter

Februar 2024

I Sommerfugleparken blev der for nylig foretaget en vigtig tilføjelse i form af en hjertestarter ved indgang til det fælles værksted. Den livreddende enhed er et ønske fra beboernes side og et symbol på omsorg og sikkerhed for alle, der bor i parken og omkring den. Hjertestarteren er registreret på hjertestarter.dk så den nu kan ses på nettet og på hjertestarter appen.

Julehygge i Sommerfugleparken

Dec. 2023

I september startede et nyt kapitel for Jytte, Kasper og hunden Charlie, da de flyttede ind i Sommerfugleparken. Kæresteparret der begge er 60 år, var enige om, at det var det her de ville: bo et sted, hvor der var mulighed for fællesskab. Derfor har især Jytte allerede påtaget sig rollen som aktiv bidragsyder til beboerforeningen.

Jytte er en af de gode kræfter bag fællesarrangementerne i Sommerfugleparken

Jyttes varme smil afslører, at hendes primære fokus i parken er at skabe rum for hygge. Det er da også Jytte, der har været primus motor på at indkøbe og indrette drivhuset med havemøbler, blomstrede rislamper og kulørte lysestager. Ideen om at forvandle de fælles udendørsområder med hyggeelementer til drivhusene, blev delt på et beboerforeningsmøde og derfra tog Jytte over. ”Der er mange gode kræfter heroppe, og jeg er jo langt fra den eneste”, beretter Jytte. Hun fortæller også, at en genbo har taget initiativ til en strikkeklub og at et af de andre ægtepar brygger på ideen om en fælles julefrokost. 

At julen står for døren ses tydeligt i Kasper og Jyttes hjem. I køkken alrummet står et flot dækket julebord klar til at byde fødselsdagsgæster velkommen. Kasper fylder 61 og det skal fejres. Rundt om i hjemmet sidder nisser klar og stjerner og hjerter hænger i vinduerne, så julen kan bare komme an. De fine kranse og dekorationer har Jytte selv kreeret. Som et led i at skabe fælles aktiviteter, og lære naboerne bedre at kende, inviterede Jytte til dekorationsværksted i fælleshuset. Her fik beboerne mulighed for at binde kranse og lave juledekorationer. ”Det var hyggeligt, og de der ikke ville binde kranse kunne jo komme og få en øl og snakke”, siger Jytte. 

På Sommerfugleparkens fællesarealer ligger et tyndt lag sne. Beboerne arbejder på at få et juletræ med lys i den store fælles have, som kan sprede julehygge gennem december.

For Jytte, Kasper og Charlie er livet i Sommerfugleparken ikke blot et nyt kapitel, men en fortsættelse af deres aktive og engagerede tilgang til livet. De ser frem til at se, hvordan fællesskabet vil udvikle sig, og håber lære deres naboer endnu bedre at kende.


Nyt fra beboerforeningen

Nov. 2023

Kalenderen skriver vinter og snart står urt og busk i skjul. Alligevel spirer fællesskabet i Sommerfugleparken, hvor beboerne har mødtes til første beboerforeningsmøde. Seniorerne er blevet enige om en række nye tiltag, der vil gøre fællesskabet endnu mere livligt og indbydende. Foreningen spiller en vigtig rolle for parkens beboere og fungerer som samlingspunkt og platform for deres fælles interesser.

3 ihærdige beboere har samlet trådene fra mødet, og visionen er klar: ”Håber, at I vil komme med flere gode ideer og input, så vi sammen kan skabe verdens bedste sted at bo”.

I første omgang er der fokus hygge og tryghed. Udemiljøerne skal videreudvikles, så der skabes gode rammer for hygge. Der er allerede investeret i borde og stole til drivhusene, hvor dekorative solcellelamper og lysestager også skaber stemningsfuld belysning.

For at øge trygheden er der truffet beslutning om at få installeret en hjertestarter på parkens område.

Foreningen overvejer at indkøbe en flagstang og oprette en "flag-forening", så særlige datoer, fødselsdage, helligdage, flagdage osv, kan markeres med flagning.

De to fælleshuse er så småt blevet taget i brug, og beboerne har bl.a. oprettet en strikkeklub samt bundet kranse og lavet dekorationer sammen.

Finn og Else flyttede i seniorbolig – at finde hjem i Sommerfugleparken

Sep. 2023

Der dufter af friskbrygget kaffe, da Finn og Else lukker mig ind i deres hjem i Sommerfugleparken. Himlen er blå, og lyset falder ind på det veldækkede spisebord. Jeg smiler, da jeg bemærker dækkeservietterne og underkopperne. Borddækningen afslører, at jeg befinder mig hos et ægtepar, der er plus de 50. Og det er netop derfor, at jeg er kommet på besøg – for at tale om alder, boligsituation og livssituation.

I maj 2023 stod de 24 lejemål i seniorbofællesskabet Sommerfugleparken færdige. Finn og Else var de første, der blev skrevet op, og de første, der flyttede ind. Ægteparret kom fra en villa på 150 m2 i en anden del af Silkeborg. I 2020 fik Else en hjerneblødning, og havearbejdet på den 1000 m2 store grund blev for meget. ”Jeg har altid godt kunnet lide at gå i haven, men pludselig hang det hele på Finns skuldre, så vi skulle af med den store have”. Det gode naboskab, som ægteparret havde været med til at starte op på Ege Allé, var også svundet ind efterhånden som der kom nye beboere til. ”Vi havde ellers en naboklub, der hed ’det skarpe hjørne’. Vi var i udlandet sammen og fejrede Sankt Hans sammen, men til sidst var vi de eneste tilbage og også de ældste på vejen”, fortæller Else.

Livet og omgivelserne kaldte på en ny boligløsning til Finn og Else. ”I den seniorklub, vi går i, havde de i mange år sagt til os, ’få nu det hus solgt og flyt i en lejebolig’. Og så begyndte vi at overveje det”. Det var parrets yngste datter, der gav dem det sidste skub, da hun så byggeskiltet for seniorboligerne på Lønnebergvej. ”Lene ringede en dag og sagde; ’sørg nu for at få jer skrevet op til det’ – og det gjorde vi så”, fortæller Else.

Datteren hjalp også med at få solgt ud af parrets møbler, så mængden passede til de 98 m2 i Sommerfugleparken. ”Ja, og vores spisebord, det endte helt i Paris”, siger Finn smilende. I bededagsferien tog børn og børnebørn fat, og på 3 dage var 54 år på Ege Allé pakket ned og flyttet til Lønnebergvej.

Nye og gamle fællesskaber

I Sommerfugleparken har Finn og Else fået nye omgivelser, hvor fællesskabet kan dyrkes og de glæder sig til, at der kommer gang i fælleshusene og bliver startet aktiviteter op. ”Vi glæder os til, der flytter flere naboer ind. Bent og Else ved siden af er så søde og hyggelige, og vi håber, der kommer flere, også i de store lejligheder”.

Finn og Else har tidligere været med til at puste liv i en seniorklub. Da Finn forlod arbejdsmarkedet, startede han en klub med nogle af sine tidligere kollegaer og deres ægtefæller. ”Ja, alle os gamle kollegaer”, griner Finn ”jeg synes, det kunne være sjovt at mødes, så jeg ringede rundt og hørte om ikke de andre ville være med – og vi har da været helt oppe på en 23 stykker”. Så nu mødes kollegaerne den første onsdag i hver måned til kaffe og rundstykker, og sammen tager de på endagsture. Selv har ægteparret rejst en del med deres børn i udlandet, men efter Elses hjerneblødning holder de sig til de kortere ture og det nære fællesskab. Her passer det ægteparret godt at være landet i Sommerfugleparken. De bor 50 meter fra det ene fælleshus, som beboerne frit kan benytte til de aktiviteter, de vil mødes om.

Daglige rutiner i nye rammer

I de nye rammer er der fortsat plads til ægteparrets daglige rutiner. Hver morgen starter Finn således med sit træningsprogram, der bl.a. indebærer en 10 km lang cykeltur på kondicyklen. Imens facetimer Else med sin søster: ”Vi facetimer hver morgen klokken halv ni. Så får vi lige rørt stemmebåndet”.

I det hele taget føler Finn og Else sig meget privilegerede over den gode kerne, de har omkring sig af børn og børnebørn. Den yngste datter ringer ligeledes hver morgen når hun kører på arbejde, og den ældste datter ringer hver eftermiddag, når hun kører fra arbejde. ”Hvis vi har været ude og glemt vores mobiltelefoner, så ringer jungletrommerne – så sætter de himmel og jord i bevægelse”, siger Finn og smiler til Else. ”Ja, så vi to, vi når aldrig at blive ensomme”, slår Else fast.

I Danmark føler 100.000 ældre over 65 sig ensomme1, og på samme måde som Else og Finn har skabt tryghed i deres hverdag med rutiner og opkald, er det tanken at beboerne i Sommerfugleparken kan hjælpe hinanden. Værdien af at bo i et seniorbofællesskab skal gerne række ud over de antal kvadratmeter som beboerne indretter sig på. Boformen giver mulighed for at engagere sig i det gode naboskab, hvor netværket skaber tryghed. Haven, væksthusene og fællesrummene giver beboerne noget at være fælles om, og gør det oplagt at dele de ting der giver mening i hverdagen - både økonomisk og på det menneskelige plan: aviser og krydderurter samt gode historier og nye erfaringer.

Vi slutter besøget ved væksthuset i fælleshaven foran Finn og Elses lejlighed. Her tager jeg et ekstra billede af Finn, mens Else holder sig i baggrunden. ”Du må meget gerne komme og tale med os, men jeg vil ikke med på billederne”, sådan sagde Else helt fra start. Da jeg har pakket kameraet væk slutter Else sig igen til selskabet på bænken, og jeg får et par sidste historier om den gode håndfuld børnebørn i Ålborg og Silkeborg. Da jeg kører derfra kan jeg ikke lade være med at tænke, at Sommerfugleparken er det helt rigtige sted for to så rare og fællesskabsorienterede seniorer som Finn og Else.   

 

1: Link til artikel fra ældresagen

Se billeder fra opførte boliger

Hvis du vil se billeder af opførte Levehuse, kan du klikke dig ind på vores kundecases eller vores nyhedsarkiv, hvor vi hver uge ligger billeder op af de boliger, vi afleverer til kunderne.

Er du interesseret i at leje en seniorbolig?

Få en fremvisning og hør mere om boligerne.
Kontakt på telefon: 42 20 84 54
Eller send en e-mail til kmy@nybolig.dk