DIY billedvæg
Et nybygget hjem er som et blankt lærred, klar til at blive fyldt med farver, karakter og personlighed. Du kan tilføre dit nye hjem en unik og personlig atmosfære ved at skabe en smuk billedvæg. En billedvæg er ikke kun en samling af billeder og rammer, men en mulighed for at udtrykke din personlige stil og livshistorie. I denne lille DIY-guide i 3 lette trin får du ideer til forskellige måder at tilgå layoutet. Vi havde en hel blank væg på 390 x 240, der skulle transformeres, så et nybygget hjem fik tilført farver og varme.
Trin 1: Forbered materialer og vælg dine billeder
Først og fremmest skal du samle de materialer, du har brug for.
Vælg de billeder, du vil hænge op. Du kan bruge kunstværker, fotografier, plakater, masker, vægtæpper, børnetegninger – brug fantasien. Det giver den flotteste billedvæg, hvis du bruger billeder i forskellige formater og størrelser. Gerne mindst ét stort billede, så det giver noget volumen. De store billeder i vores billedvæg er 70 x 100 cm. Hvis du vælger billeder der er 50 x 70 giver det dog flere muligheder for at lege med designet. De store billeder kan ikke flyttes
Tip: Det giver bedst effekt hvis motiverne enten har samme farveskala eller, hvis du arbejder med kontrastfarver. I den billedvæg, vi har lavet, har vi arbejde med motiver i samme farvenuance. Vi endte med at sortere et af billederne fra, da det ikke passede ind i det samlede udtryk.
Trin 2: Planlæg dit layout
Inden du begynder at hænge billeder op, skal du planlægge, hvordan du vil arrangere dem på væggen. Dette kan gøres på flere måder:
- Lav en skitse på papir for at visualisere layoutet.
- Brug avisstrimler eller malertape til at placere midlertidige markeringer på væggen for at se, hvordan det ser ud.
- Hvis du allerede har rammerne kan du lægge disse ud på gulvet og prøve dig ad med forskellige formationer. Tag et billede, når du har lavet et layout, du kan lide. Lav gerne 3-4 forskellige opsætninger og tag billede hver gang – så kan du nemt sammenligne dem til sidst og vælge den opsætning du bedst kan lide.
Tip: Afprøv både symmetrisk og asymmetrisk layout. Det kan fungere rigtig godt med en opsætning, hvor nogle af de rene linjer brydes.
Da vi planlagde billedvæggen havde vi hverken rammer eller plakater endnu – til gengæld kunne vi nemt finde billeder af alle plakaterne på nettet. Vi printede dem ud i små miniatureudgaver, klippede dem ud og afprøvede forskellige opsætninger.
Trin 3: Mål og marker væggen
Brug målebånd og blyant til at markere de nøjagtige placeringer, hvor du vil hænge dine billeder. Sørg for at måle og markere både vandret og lodret for at sikre, at dine billeder hænger lige.
Ved de store rammer (70x100 cm) har vi brugt rawplugs).
Tip: Hvis du vil undgå smuld og støv, der nemt kan lave mærker på væggen, så hæng et kaffefilter op med malertape umiddelbart under der hvor du borer.
Voila!
Husk, at der ikke er nogen faste regler for, hvordan man laver en billedvæg, så lad din kreativitet og personlige stil skinne igennem. Prøv forskellige layouts og rammer, indtil du opnår det ønskede udseende. Enjoy!
Vi var så heldige at have Estrid i praktik i den uge, hvor billedvæggen skulle designes. Estrid, der er elev på Lystruphave Efterskole, har derfor fået lov at lave designet til billedvæggen. Her ses hun med udkastet samt det endelige resultat.