Fra lejlighed i Randers til længehus i Silkeborg
Menu

Menu

Ring Mail Til salg

Book fremvisning eller bliv kontaktet

Book fremvisning

Få mere viden om vores flotte projekter og bliv klogere på mulighederne, når I bygger med Levehuse.

Fra lejlighed i Randers til længehus i Silkeborg

Kort før jul 2021 overtog Sara og Muhamed deres længehus i Funder Nørskov. 5 måneder forinden havde parret solgt en lejlighed i Randers og blev nybyggere på rekordtid.

Efterårshimlen er blå og solen har netop ramt Sara og Muhameds længehus, da vi besøger dem i Funder Nørskov i efterårsferien. Vi er mødt talstærkt op, da vores servicechef, Casper Hald, i dag er med for at foretage 1- års gennemgang af boligen.

Mens Casper og Muhamed går et par runder om det 160 m2 store længehus, kan Pernille og jeg se nærmere på den fine have og de udearealer, som parret selv har etableret. Muhamed har bl.a. selv opført en terrasse i komposit i forbindelse med den store overdækkede terrasse. Rundt om havemøblerne og lanternerne er morgenduggen ved at aftage, og man fornemmer funktionaliteten og hyggen i uderummet.

Da gennemgangen er overstået og Casper har udbedret to små mangler samt taget billeder og noter kører han igen. Vi sætter os i det store køkken alrum, som parret har indrettet stilfuldt i sorte og hvide nuancer og krydret med små detaljer, der afslører deres kulturelle ophav. Her starter vi interviewet med at blive klogere på, hvordan et ungt par bosiddende i en lejlighed på 70 m2 i Randers, er endt i et længehus på 160 m2 i Silkeborg.

Nybygget typehus vs. 70’er villa

Der gik 5 dage fra Sara og Muhamed satte deres lejlighed i Randers til salg, til købsaftalen var underskrevet. Den hurtige lejlighedshandel var en af årsagerne til, at parret endte i Levehuset i Funder. Sara er oprindeligt fra Silkeborg, hvor hendes familie fortsat er bosat. Derfor kiggede parret på bolig i Silkeborg og forelskede sig hurtigt i Funderområdet. På boligsiden fandt de længehuset, men var tilbageholdende til at starte med. ”Vi startede vores boligrejse med at tænke, at det ikke skulle være nybyg, vi skulle i. Vi startede med at kigge i et helt andet segment og på nogle helt andre boliger”, forklarer Sara og Muhamed supplerer ”Ja og så tænkte vi at nybyg ville tage lang tid og vi skulle jo hurtigt have en ny bolig”. Derfor scrollede parret til at starte med forbi længehuset, men vendte senere tilbage til det. ”Med tiden blev vi usikre på, om vi kunne overskue et renoveringsprojekt. Det kostede jo det samme at købe et hus fra 70’erne, som vi løbende skulle renovere på, som det kostede at købe et helt nyt hus”, konstaterer Sara. ”Så vi skulle afveje de forskellige muligheder og finde frem til, hvad der var på markedet, som bedst matchede vores behov. Og så blev vi igen nysgerrige på længehuset i Funder”. ”Ja – vi var nødt til lige at se på det igen”, afbryder Muhamed ”For der stod ’nybyg’, men huset var allerede bygget – hvad går det her ud på? Det var vi ikke stødt på før”.

 

Nybyggere på den nemme måde

Som oftest påbegyndes byggeriet af et Levehus først, når boligen er solgt og kunderne i samarbejde med vores tegnestue har designet den endelige planløsning. Af og til opfører vi, som i dette tilfælde, en bolig, hvor antal boligkvadratmeter og planløsning m.m. ligger fast. Da Sara og Muhamed kom ind i byggeprocessen var der derfor truffet valg om loft til kip, overdækket terrasse og placering af vinduer og døre, som Levehusekunder ellers normalt er med til at vælge. Parret skulle blot selv vælge inventar i køkken, bad og bryggers samt klinker, lofter og trægulve i hele boligen.

”Det gik pludseligt op for os, at det faktisk lettede på en masse bekymringer, hvis vi flyttede i et nybygget hus”, siger Sara. ”Og faktisk også, at der var mange beslutninger, der var taget for os i den her nybyggerproces. Jeg kunne få et klart billede af, hvad er det for et hus vi ville få, og der kom ikke store uforudsete poster”. I dag er parret kun blevet bekræftede i, at deres beslutning var den helt rette. Muhamed nævner bl.a. de stigende energipriser, som han og Sara stort set ikke kan mærke, idet alle installationer og hvidevarer i boligen er nye og energivenlige.    

 

Rolige omgivelser og smuk natur i Silkeborg

Til hverdag pendler Sara og Muhamed begge til Århus – Muhamed fordi han studerer til bygningskonstruktør og Sara fordi hun arbejder som juridisk konsulent i Århus Kommune. Når arbejdsdagen i storbyen er overstået nyder de at vende hjem til Silkeborg. ”Vi har snakket meget om, at Funder er et dejligt sted, når man har en travl hverdag. For os betyder det meget, at der er roligt, når vi kommer hjem. At vi kan høre fuglene synge”, siger Sara smilende.

”Når jeg fortæller mine venner, at jeg er flyttet til Silkeborg, siger de alle sammen ’wow, Silkeborg, er der ikke bare mega smukt?’”, siger Muhamed og giver vennerne ret i, at Silkeborgs natur er noget helt særligt.

Muligheden for at nyde fuglenes kvidren ved at etablere nogle brugbare uderum har samtidig været den største udfordring i nybyggerprocessen for Sara og Muhamed. Have er altid udenfor Levehuses entreprise og kan først opstartes, når boligen er overdraget.

”Det var svært, fordi det var en stor kontrast til at flytte ind i et fint nyt hus, hvor alt var ordnet for én, og hvor man bare har peget på det, man gerne vil have – og lige pludselig skal man selv i gang med haven. Det er selvfølgeligt forskelligt hvor meget folk vælger selv at lave, men vi har lavet ret meget selv. Vi har brugt rigtig mange forårstimer i haven”, fortæller Sara. ”Og vi har fået landet nogle gode beslutninger og har bl.a. fået etableret et fint solnedgangsspot”, siger Muhamed.

Hvor uderummet har krævet planlægning og arbejdstimer før parret for alvor kunne nyde det, har det været nemt at skabe atmosfære og liv indendørs. ”Vi kommer fra nogle forskellige kulturer. Sara er halv iraner halv dansker og jeg er tyrkisk-kurder og vi har forsøgt at mikse kulturerne og skabe et personligt hjem”, påpeger Muhamed.

Da vi siger farvel kaster jeg et sidste blik rundt i boligen og konstaterer, at Sara og Muhamed er kommet godt i mål med deres vision om at skabe et personligt hjem, som afspejler, hvem de er.